12 apr. 2012

Haruki Murakami - Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă




Cartea e un excelent manual pentru cei care doresc să scrie și să dea burta jos. Poți face 5 ture de parc și să-l citești pe Murakami, aproape că devii una cu autorul. Romanul e alcătuit din fragmente de jurnal, jurnal străbătut în mare parte de idei scriitoricești și de performanțe sportive. Murakami pare obsedat de ideea de a face mișcare, de a alerga în fiecare zi, așa cum gândurile sale se așează liniștite pe paginile cărții. 
Ambiție, voință, teama de eșec, gândul de a capitula, idei care sunt prezente în mintea unui tânăr scriitor la începutul carierei, la începutul unei noi sesiuni de jogging în aerul liber. Fragmentele din jurnal curg de-a lungul anilor, când Murakami ni se înfățișează ca un scriitor sobru, cu o simplitate complexă, ca alergător de cursă lungă, cu mușchii minții lucrați, cu fibra musculară călită. Minunată alegorie despre scris și despre a face mișcare, fabulos ”tutorial” despre cum să te menții și să ajungi la performanțe incredibile.
Forța lui Murakami asupra cititorului este ireversibilă. Forța de a scrie și de a alerga pe distanțe lungi, fără teama că vei ajunge la final.
 Doar scriitorul este adevăratul alergător de cursă lungă.


Polirom, Iași, 2009



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu