22 mai 2012

Jürg Acklin - DefektRomanul lui Acklin face parte din categoria romanelor sau filmelor ale căror personaje sunt captive în situații limită și singura soluție de păstrare a calmului e a-și povesti viața sau a filosofa pe tema acesteia și a morții, însă sub semnul grotescului și al ridicolului.
O conversație într-un lift îți poate schimba viața, măsurând gradul ridicolului prezent în existența personajului principal, Paul Dujardin, psiholog. Un psiholog care are nevoie de psiholog și care nu poate găsi nicio cale de scăpare din propria viață mizeră.Cu tot cu acest aspect dramatic, superficial, de altfel, ficțiunea lui Acklin se întinde de-a lungul unor clișee conversaționale, purtate de oricine și oricând. Detaliile milimetrice ale autorului reușesc însă să capteze ochii cititorului până la ultimul detaliu, adăugând apoi un substrat real : orice este posibil, oricui. 
Esența lui Acklin (nu destul de cunoscut de lectorii români) aparent  poate fi de factură banală, telenovelistică, în timp ce firul narativ penetrează temperamentul personajelor cu cea mai mare precizie livrescă.
Practicând psihiatria în viața de zi cu zi, Jürg Acklin își exersează tehnicile analistice de ansamblare / deazasamblare a individului în diferite porțiuni, ca apoi să finalizeze opera într-un mod haotic și deformat.


Editura România Press, București, 2005 (ediție bilingvă ).


    
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu